Om mig

Varmt välkommen in i min lilla värld med en doft av tjära och en känsla för hantverk!

Mitt namn är Victoria Sjöqvist och jag har alltid älskat gamla hus, möbler och historiska miljöer. Jag föddes nog i fel tid ;-) men kanske är min roll i detta livet att inspirera andra att se värdet av det vackra och hållbara.

En vacker själ kan finnas både i en människa, på en plats och i ett hus. Vad är det som gör att vi känner ett lugn, en harmoni och balans i en miljö? Förutom allas inre resa tror jag många gånger det är i form, material och färg. Det gyllene snittet, proportionerna, färgkulörer som vår stenåldershjärna känner igen från naturen, material som lever och inte är statiska. En yta som vill bli klappad på och upplevd och inte bara förbisprungen. Ett munblåst fönsterglas som silar solens strålar in ett rum som inget annat fönsterglas. Det är detaljerna, materialen och känslan. Hantverkets spår och det "äkta". Enligt min mening.

Min historia


Mitt arv


ibland kan jag undra varför jag är så intresserad av historiska miljöer, möbler, formspråk och inredning. Varför fastnar jag inte för matematiska utmaningar eller vill bli biolog, sjuksköterska eller kemist? Men kommer det ett program om gamla byggnader, utgrävningar eller slott då minsann avstannar jag och lyssnar.

Kanske är det så att jag har det med mig lite i generna.


Jag gick som liten runt och sålde pyssel jag gjort hos tålmodiga grannar och drömde i smyg om en egen affär. Jag försökte mig tappert på en butik i vagnslidret i vår ladugård när jag var liten, där jag prydligt i ensamhet hade lagt fram hästsaker och andra saker jag kunde avvara till förmånliga priser. Jag gjorde nån liten skylt och satt tappert och väntade på mina kunder... det gick kanske sådär om jag ska vara ärlig. Hade kanske inte rätt taktik...Men jag försökte och hade en stor lust till det.

Jag har under livet jobbat med inredning, möbler, sömnad, belysning och byggnadsvård Jag har drivit café och har haft kurser och marknader och temadagar. Tre företag och sju invigningar. Backar jag bakåt ser jag liknande mönster i mina förfäder


Morfars far Johan Emil Nordberg - startade en sängfabrik i Ucklum i början av 1900-talet för att sedan jobba sig upp till att inneha en stor möbelaffär vid Pustervik i Gbg med möbler och inredning i 2 plan. Bland mycket annat spännande. Hans söner hade sedan egna möbelaffärer i Vasa och Linné.


Morfar Herbert Nordberg - gick i sin fars fotspår och hade egen inrednings, möbel, matt och gardinaffär på Vasagatan i Göteborg som han och mormor Lisa sedemera drev tillsammans. Mormor var sömmerska och de inredde tidens våningar i Vasastan.

Morfar handlade också med timmerhus och inredde båtar bland mycket annat.

Han utbildade sig till tapetsör i Berlin då man vid denna tid behövde ha den kunskapen för att sälja möbler. Sedan hade han en handstil vacker så man ryser.

Mormor Lisa hade tidigt kurser i hur man sydde på de "morderna" singer trampmaskinerna och hennes gamla maskin kan man se i butiken med hennes nålar och fingerborgar i lådan.

Mormor och morfars själar har jag alltid burit med mig fastän jag inte minns dem men de har följt mig genom livet ändå genom min mammas berättelser, deras gedigna möblemang och sinnet för det vackra. 


Farmor Elsa var sömmerska och farfar Walfrid Hedlöf var snickare. 

Min pappa växte upp i Hedemora där min fars morfar Arvid arbetade på Hedemora gjuteri och kanske har gjutit ett och annat vackert element som ni har i era hem.


Företagssamheten och möjligheten att skapa med händerna tackar jag mina historiska vingslag för.

 


Jag växte upp i ett renoveringsobjekt

På gården Lilla Komperöd med två äldre systrar och en massa djur i metropolen Ucklum i Bohuslän. Barn till Gröna Vågare på 70-talet som lämnade staden och gav oss tre döttrar en underbar uppväxt på landet i en tid utan stress.

Pappa Erik och farfar var snickare och hela min uppväxt renoverades olika delar av vår gård kontinuerligt. Jag var med mest överallt i sågspånet till ljudet av kofoten, hammarslagen (jo för på den tiden fanns inga spikpistoler och inte så mycket elektriska små handmaskiner över huvudtaget) kapsågen, rubanken, fogsvansarna och vi barn fick gärna hjälpa till med rödfärgningen av ladan och huset. Sen kanske jag inte hjälpte till så värst aktivt i renoveringarna förutom som hantlangare utan mest ville hänga med alla djur och hästarna men ljudet och dofterna och det visuella hur man gjorde och hur det skulle se ut har präglat mig. 

Alla dessa tumstockar och blyertspennor och snickarbyxor. Doften av pappa och farfars snus och känslan av valkiga händer. Händigheten och ögat att skapa fick vi med oss.

Vi tre döttrar fick hugga i och slita så det räckte på gården varför jag inte har problem med att få lite skit under naglarna ;-)


Men bakom varje man står som ni vet en fantastisk kvinna och min mamma Katarina har ett sinne för det vackra som ingen annan. Hon skapade detta vackra hem med ärvda möbler, färgval och personlighet. Konstnärlig och kreativ och med en förmåga att texta vackert som jag kanske ärvt lite efter både henne och morfar. Med sitt röda hår och vackert målade naglar (dock oftast skyddade av handskar) roddade hon gården och hemmet mellan de mest fantastiska Fanny Alexander kalasen till att stående på gödslestan i blå overall slående lik "sexobjektet Laila Westersund" (ni som vet ni vet) vinka av sina döttrar till bussen på morgnarna. Sjöng i kyrkokören, hade cirklar om häxor och kvinnor som vinner, var politiskt engagerad, målade kurbits, diktade sånger och fyllde köket med hembakat och hemlagat varje dag. Vilken kvinna!

Min mamma har präglat mig med ett sinne för det vackra och att våga prova och följa mitt hjärta. "Man ångrar bara det man inte vågat"

Jag växte upp bland vackra gamla möbler och inredning och kände tidigt doften av linolja, tjära och rödfärg ihop med rökande skrattande människor som fyllde vårt hus.

Alla sinnen fick sitt - däremellan en "barfotabarndom" med hästmular, bulldoft och nytvättade lakan.


I min tonår kom min bonuspappa Rolf in i mitt liv och som egen företagare har han genom alla tider och företag i mitt liv alltid stöttat mig och haft en förståelse för glädjen i att driva eget men också de svårigheter man ställs inför. 


Sådan far sådan man och bland knappar & möbler

Så träffade jag Fredrik som också var snickare och kände mig "hemma".

Snart hade vi flyttat in i en gammal lägenhet i Göteborg - som vi renoverade.

Mitt första arbete efter skolan var 4 år i den anrika sybehörsbutiken Knapp-Carlsson i Göteborg. Där fick jag lära mig allt om kundservice och tålamod i valet av färg & form. Jag älskade att arbeta i Göteborgs äldsta butik där mycket av inredningen är i original och med ett offantligt lager av knappar, spännen, band och mycket annat! 

Fredrik startade ett inredningssnickeri F. Sjöqvist snickeri i Gårda (Invigning 1)

där jag också var behjälplig och inom kort hade vi båda utöver snickeriet börjat med att renovera gamla möbler vilket jag sedan tog över och förkovrade mig i.


Under 4 år drev jag sedan min tapetserarfirma Stolsitsen på Räntmästaregatan i Lunden i Göteborg.

Invigning 2. Specialiserad på de traditionella materialen och metoderna gav jag möbler nytt liv och hade kurser både i butiken och i Stenungsund. En rolig tid och en lycka i att efterlämna något man skapat med sina händer med noggran dokumentation på undersidan av tidigare tyger, band och knappar. Jag fick vara del av möblernas historia och proveniens.

Än idag kan man se ett av mina arbeten på restaurang + på Linnégatan där jag gjorde alla skinnsofforna och klädde om alla gamla stolar.


Husrenovering och Byggnadsvårdsbutik

Vi längtade till landet och hittade oss ett rart torp i Fjärås i Kungsbacka.

Äntligen ett projekt där vi kunde lägga ned all vår själ och vårt hjärta och oj vad vi fick slita men så vackert det blev! Här bodde vi i 14 år och byggde vår borg och framtid. Vår vackra dotter Josefina föddes, jag hann jobba både i en inredningsbutik och belysningsaffär i en mellantid innan vi tillsammans startade  

Ekahagens Byggnadsvård Interiör Butik & Café.

Det började med en byggnadsvårdsbutik då vi hade svårt att finna material på nära håll och att våra renoveringskunder efterfrågade det. Så hönshuset blev en butik.

Invigning 3. Vi utökade med interiör och logen fick inredas. Då vi höll till mitt i skogen vid Skärsjön efterågades om vi inte hade kaffe - så då byggde vi ett litet café i olika tidsepoker med färgsättning, tapet, lister, möbler och koppar i varje stil.

Invigning 4 (av caféet - man måste ha invigning för varje ny händelse) Och vi bakade och bakade och receptet på vår knäckiga äppelpaj var hett efterfrågad. Vi hade marknader och fönsterrenoveringskurser, färgföreläsningar, temadagar om lin och tjära, upplevelsevandingar i samarbete med Äskhults By och andra stora aktörer i området. Intensiva och roliga år på en idyllisk plats där jag förestod butik och café mm och Fredrik var ute hos kund och renoverade hus. Väldigt roligt och kreativt men innan all kraft rann ur oss valde vi att byta riktning lite och sålde vårt livsverk och föll för ett vackert hus på Orust. Där fortsatte vi att renovera och bygga.

Vi tog med oss Ekahagens Byggnadsvård och inom några månader öppnade jag upp butiken igen inhyrd på Sundsby säteri i magasinet. Nu med enbart Interiör & Byggnadsvård. Så dags för Invigning 5. 

Snart hade det kommit in förfrågningar på byggnadsvårdskunnig snickare i STO området och Fredrik började snickra igen och jag var delaktig i byggdelen mest under vinterhalvåret då vi hade mindre öppet i butiken. 

Efter två år i bakugnsrummet på anrika Sundsby bytte butiken lokal till kuskbostaden och Maj-Liz på Färgtrappan hyrde in sig i ett av rummen. 

Invigning 6 :-) Under tre härliga år fyllde vi säteriet med tjärdoft och kunskap om linoljefärg, äggoljetempera och fönsterrenovering mm. 

Efter totalt 10 intensiva år med Ekahagens Byggnadsvård avslutade vi verksamheten 2016 och ändrade livet igen på flera olika sätt.


Organisatör och administratör

Ibland leder livet in en på andra banor och under 6 år har jag haft hand om administrationen på ett IT bolag i Göteborg med kontor i Stockholm, Malmö och Indien. Anordnat konferenser i Sverige och utomlands, hållit i kontorsflyttar och jagat in  tidsrapporter. Ni vet en sådan där populär person ;-)


Qvist & Löf Diversehandel

Men så plötsligt en dag så kom saknaden av tjärdoften och butiken över mig igen och man ångrar ju bara det man inte vågar - som min lilla mamma brukar säga.

Det var som att komma hem igen och här står jag nu snart ett år efter invigning nr 7

Jag tog möjligheten att följa mitt hjärta och arv ännu en gång - lite äldre men förhoppningsvis lite klokare. 

Tillfälligheter leder oss till nya platser och möten och jag fick möjlighet att hyra in mig i garaget vid Kårehogen i Ellös. Granne med Fröken Trulls café & restaurang samt Morlanda Handelsträdgård. Garaget blev en butik fylld med tjärdoft, tapeter och interiör. Morfars foto hänger på väggen och övervakar affärerna och i höstas flyttade min kära syster Gabriella in med sin interiörbutik så nu är vi två systrar med två butiker i samma lokal. Vilken lycka! Så varmt välkomna in i vår lilla värld och njut av denna destination och utflyktsmål där det finns något för alla som vi gemensamt nu arbetar upp under namnet "Morlanda By".

Välkommen att följa mig på min resa och låt mig inspirera och ge ett och annat råd för då är jag som lyckligast!

Ännu lyckligare blir jag såklart om du vill handla lite av mig också;-)


Jo just det - för er som undrar över namnet Qvist & Löf Diversehandel

Det är ändelserna på mina två efternamn (Sjöqvist och Hedlöf) för att knyta an  till mitt ursprung och mitt vuxna liv och hantverkshänderna som gett mig dessa namn.

Diversehandel - är en homage till tidigare handlare med butiker i min släkt och för att diversehandel öppnar upp för att jag kan komponera mitt utbud i min smak och blandning helt enkelt.

Kanske det viktigaste av allt är Q:et i min logga som väver in alla starka kvinnor i min familj som ger mig mod och hopp. Min dotter, min syster på jorden, min saknade änglasyster, min mamma och min mormor, moster Amerika och farmor.

Och sedan såklart alla andra underbara starka kvinnor jag har runt om mig!

Porträttet av morfar Herbert Nordberg och inredningsbutiken "Matt & gardinmagasinet" i Göteborg.

Nedan mormor Lisas symaskin

Litet repotage från när Qvist & Löf slog upp de gröna portarna i april 2022 i Morlanda

Nedanför en blänkare när

Syster Gabriella Interiör flyttade in

Två systrar & två butiker i samma lokal